سئو یا بهینه سازی سایت چیست؟
موتور جستجو یا search engine به برنامه ای گفته میشه که کلمات کلیدی رو در بانک های اطلاعاتی وب جهانی جستجو می کنه و در اختیار کاربرانی که در جستجوی کلمه مورد نظرشون هستن قرار میده مثل سایت های Google ، Yahoo ، MSN و …هر زمان که شما در موتور های جستجو یک کلمه یا سوال و عبارتی رو جستجو کنید فهرستی از وب سایت های مرتبط با موضوع شما نمایش داده می شه. بیشتر این موتور های جستجوگر مثل Directory ها اطلاعات طبقه بندی شده دارن . موتور جستجو با دقت وب سایت ها رو زیر نظر می گیره و با خوندن متن های اصلی یک ایده درباره موضوع اصلی سایت به دست میاره و اونها رو در یک دیتابیس بزرگ فهرست بندی می کنه. سال 1990 اولین موتورهای جستجو شروع به کار کردن ، آن زمان مردم موتورهای جستجو را به دید یک لیست فهرست شده نگاه میکردن، رتبه سایت ها بر اساس حروف الفبا انجام میشد مثلا صفحه AAA در بالای این لیست وجود داشت. بعد از رشد دنیای وب در جهان ، کم کم این موتورهای جستجو دارای الگوریتم های پیچیده تری شدن.
طرز کار موتورهای جستجو
Crawling & Indexing:
Providing Answers:
انواع موتورهای جستجو :
1- Crawler Based Search Engines (موتورهای جستجوگر خزنده)
این نوع از موتورهای جستجو از یک برنامه نرم افزار اتومات برای پیمایش و دسته بندی صفحه های وب استفاده می کنن. به برنامه هایی که توسط این موتور ها استفاده می شن به اصطلاح “عنکبوت” ، “ربات” و “بات” میگن. ربات بعد از اینکه یک صفحه وب رو دانلود می کنه به آنالیز اطلاعات میپردازه و در آخر این صفحه به پایگاه داده های موتور جستجو اضافه می شه. زمانی که یک کاربر درباره موضوعی جستجو می کنه موتور جستجو با توجه به کلمه کلیدی، پایگاه داده هاش رو چک می کنه و لیستی رو ارائه می کنه که این لیست از وب سایت های مربوط به موضوع مورد نظر و با توجه به نزدیک تر بودن به کلید واژه اصلی تشکیل شده.
موتورهای جستجوگر خزنده یا پیمایشی در واقع در اینترنت ، تمامی وب سایت های جدید و به روز رسانی شده رو جستجو می کنه و پایگاه داده هاش رو جدید می کنه .
مثال : Google.com
Ask.com
2- Directories (فهرست ها)
یک “فهرست” از ویرایشگرهای انسانی استفاده می کنه که می تونن تصمیم بگیرن که کدام سایت به آن وابسته باشه ، آنها وب سایت ها را در دسته های خاص در پایگاه داده “Directory” قرار می دن. ویراستاران انسانی به طور جامع بر اساس اطلاعاتی که پیدا می کنن و با استفاده از یک مجموعه قوانین از پیش تعریف شده وب سایت را بررسی و رتبه بندی می کنن.
مثال : Yahoo.com
Dmoz.org
3-Hybrid Search Engines (موتورهای جستجوگر ترکیبی)
موتورهای جستجو ترکیبی ، از ترکیب نتایج هر دو نوع ذکر شده موتورهای جستجو به دست میاد. موتورهای جستجو این روزها بیشتر و بیشتر به مدل مبتنی بر ترکیبی حرکت می کنن.
مثال : Yahoo.com
Google.com
4-Meta Search Engines (ابر جستجوگر)
ابر جستجوگر ها نتایج را از همه موتورهای جستجو دیگه به دست میارن و آنها را به یک لیست بزرگ تبدیل می کنن.
مثال : Metacrawler.com
Dogpile.com
5- Specialty Search Engines (موتورهای جستجوگر ویژه)
این نوع از موتورهای جستجوگر برای تهیه خواسته های ناهنجار توسعه یافته ان.
مثال : bizrate.com
news.com
نحوه رتبه بندی سایت های مختلف در موتورهای جستجو چگونه است؟
هر موتور جستجو با توجه به الگوریتمی که داره به صفحات سایت ها امتیاز می ده ، هر چقدر این امتیازها بیشتر باشه در هنگام نمایش نتایج جستجوی کاربر ؛ سایت بالاتر از سایت های رقیبش قرار می گیره. اولین چیزی که این روزها برای این رتبه بندی خیلی مطرحه PageRank سایت گوگل به این دلیل که این سایت در جهان اولین رتبه رو داره.
گوگل امتیازی بین 0 تا 10 به سایت ها می ده و تقریباً هر ماه یک یا دو بار این رتبه بندی توسط گوگل بازبینی می شه و تغییر می کنه. سایت هایی که دارای رتبه 10 هستن از محبوبیت و مقدار لینک بالایی برخوردار ن و سایت هایی که نمره ی 3-7 را کسب می کنن سایت های متوسطی هستن اما سایت هایی که تازه شروع به کار کرده ان و هنوز محبوبیتی ندارن رتبه ای بهتر از 0 نمی توانند کسب کنن. حالا این رتبه بندی برای سایت ما چه مزیتی داره؟ وب سایت هایی که رتبه بندی بالاتری دارن درصد بیشتری از کلیک ها و بازدید کننده ها رو به خودشون جذب می کنن و این به وضعیت اقتصادی تجارت ما کمک می کنه. رتبه بندی موتورهای جستجو تحت تاثیر بسیاری از عوامل از جمله سن سایت، کیفیت نمونه کارها، پیوند سایت، ربط صفحه، سیگنال های اجتماعی و سطح رقابت در میان سایت های دیگه ست.
گوگل با استفاده از 200 عامل در تعیین رتبه بندی موتور جستجوی سایت، اعتراف می کنه که بسیاری از آنها نمی توانند توسط مالک وب سایت کنترل بشن. موتورهای جستجو همچنین بر روی ایجاد یک تجربه جستجوی شخصی تر برای کاربران تمرکز کرده و سابقه جستجو فرد را به حساب میارن یعنی در حالی که یک وب سایت ممکن است برای عبارت خاصی برای یک بازدیدکننده رتبه 3 باشد، ممکن است فقط 8 رتبه دیگر را رتبه بندی کند. پس اینکه نتایج جستجوی تمام کاربرها یکی باشه حتی با اینکه یک کلمه کلیدی مشخص باشه تضمین نمی شه. موتورهای جستجو صفحات سایت رو رتبه بندی می کنن نه کل یک سایت رو ، به این معنی که صفحه اصلی ممکنه رتبه 1 برای کلمات کلیدی خاصی داشته باشد، در حالی که یک صفحه داخلی عمیق ممکن است در صفحه سوم ذکر بشه.
10 موتور جستجوگر برتر :
1) Google.com
2) Bing.com
3) Yahoo.com
4) Ask.com
5) Aol.com
6) Wow.com
7) Webcrawler.com
8) Mywebsearch.com
9) Infospace.com
10) Info.com
سئو چیست؟
کلمه سئو که این روزا زیاد می شنویم به اختصار از کلمه Search engine optimization و به معنی بهینه سازی موتور جستجو گرفته شده ؛ در بازار رقابتی امروز ، این موتورهای جستجو مهم تر از همیشه ست. SEO به طور خلاصه، مجموعه ای از قوانینه که میتونه توسط صاحبان وب سایت (یا وبلاگ) برای بهینه سازی و رتبه بندی وب سایت خود در موتورهای جستجو به کار بره. علاوه بر این، یک راه عالی برای افزایش کیفیت وب سایت های شماست که آنها را دوستانه، سریع تر و آسان تر می کنه.
سئو همچنین می تونه به عنوان یک چارچوب در نظر گرفته بشه چون کل فرایند دارای تعدادی از قوانین یا دستورالعمل ها، مراحل و مجموعه ای از کنترل هاست.
ضرورت سئو برای وب سایت ما چیست؟
- اکثر کاربران موتورهای جستجو احتمالا بر روی یکی از 5 پیشنهاد برتر در صفحه نتایج (SERPS) کلیک می کنن ، بنابراین برای استفاده از این مزیت و به دست آوردن بازدید کننده های وب سایت یا مشتری برای فروشگاه اینترنتی تون باید جزو اولین های لیست باشید.
- SEO فقط در مورد موتورهای جستجو نیست، اما روش های جستجوگر خوب، تجربه کاربری و قابلیت استفاده از وب سایت رو بهتر می کنه.
- کاربران به موتورهای جستجو اعتماد می کنن و حضور داشتن شما در موقعیت های بالا برای کلمات کلیدی که کاربر جستجو می کنه، اعتماد به وب سایتتون رو افزایش میده.
- SEO برای تبلیغات اجتماعی وب سایت شما مناسبه ؛ افرادی که وب سایت شما رو با جستجو در Google یا Yahoo پیدا می کنن احتمال بیشتری داره که آن را در Facebook ، Twitter ،Google+ یا سایر کانال های رسانه های اجتماعی تبلیغ کنن.
- SEO برای اجرای صحیح یک وب سایت مهمه ، وب سایت های دارای بیش از یک نویسنده می تونه از طریق SEO به طور مستقیم و غیر مستقیم به سود برسه. مزایای مستقیم آنها افزایش ترافیک موتورهای جستجو است و مزایای غیر مستقیم آنها داشتن چارچوب مشترک (چک لیست) برای استفاده قبل از انتشار محتوای سایت ست.
- SEO می تونه شما رو در صدر این رقابت قرار بده ، اگر دو وب سایت یک چیز مشترک رو بفروشن ، این بهینه سازی موتور جستجوی وب سایت برای شما احتمال داشتن مشتری بیشتر و فروش بیشتری رو رقم می زنه.
مراحل اصلی روند سئو (SEO) چیست؟
·سئو در سایت (On-site SEO)
1- عنوان و توضیحات صفحه
یکی از جنبه های بسیار مهم در سئو سایت ؛ عنوان صفحه هاست. پژوهش ها در چند ماه گذشته نشان داد که عناوین صفحه برای Google SEO از همیشه مهمتره که باید از چند تا ویژگی بهره ببره :
- هر صفحه باید یک عنوان صفحه منحصر به فرد داشته باشه که دقیقا محتوای صفحه را توصیف کنه.
- مختصر و توصیفی باشه.
- به کاربر برای متوجه شدن موضوع صفحه کمک کنه.
توصیف صفحات هم خیلی مهمه و خلاصه ای از کل موضوعیت صفحه به کاربران، گوگل و سایر موتورهای جستجو می دهد اما به این معنی نیست که هر چی به عنوان توضیحات نوشتین در قطعه گوگل که مربوط به سایت شماست نمایش داده بشه. یکسری دستورالعمل برای نوشتن شرح خوب براتون آماده کردم که بهتون کمک می کنه :
- همیشه یک توصیف منحصر به فرد برای همه صفحات، پست ها و محصولات وب سایت خود ارائه بدید.
- اندازه متن رو بین 140 تا 150 کاراکتر نگه دارید.
- از تکرار عنوان در شرح اجتناب کنید.
- کلمات کلیدی زیادی اضافه نکنید.
- سعی کنید از این توصیف به عنوان راهی برای تبلیغ صفحه خود به خواننده استفاده کنید تا روی عنوان موجود کلیک و از صفحه بازدید کند.
2- ساختار لینک یا پیوند دائمی
ساختار لینک دائمی یک اصطلاحه که برای توصیف قالب URLS ها برای صفحه ها و یا پست های منفرد یک وب سایت استفاده میشه که در نوار آدرس مرورگر و در نتایج جستجو (زیر عنوان صفحه) نشان داده میشه.
دستورالعمل های SEO برای URLS :
- ایجاد صفحات ساده و آسان برای موتورهای جستجو و کاربران
- از نشانه گذاری ‘ – ‘ برای جدا کردن کلماتی که URL را تشکیل می دن استفاده کنید
- از آدرس های طولانی با اطلاعات غیر ضروری اجتناب کنید.
- از کلماتی استفاده کنید که موضوع صفحه شما رو توصیف کنه، اما از پر کردن با کلمات کلیدی اجتناب کنید.
نمونه هایی از ساختار URL خوب :
http://www.darkoob.co.ir/ضرورت-راه-اندازی-وب-سایت/
http://www.joomir.com/بهینه-سازی-هاست-لینوکس/
3- راهنمای کاربر (Breadcrumb)
معنی Breadcrumb به انگلیسی میشه خرده نان اما به زبان اینترنتی یعنی راهنمای کاربر برای این که نشون بده الان این صفحه که داره می بینه تو کدوم مسیر قرار گرفته ، اطمینان حاصل کنید که در تمام صفحات داخلی سایتتون این ویژگی رو دارید. اگر از WordPress استفاده می کنید، پلاگین های رایگان زیادی برای ایجاد یک راهنمای کاربر وجود داره.
4- لینک های داخلی
وقتی میگیم لینک های داخلی به معنای پیوندهای موجود در صفحه ست که به صفحه های درون وبسایت اشاره می کنه نه پیوندهای خارجی. پیوند داخلی عامل بسیار مهمی برای وب سایت های SEO است اما هنوز بسیاری از صاحبان سایت ها از آن به درستی استفاده نمی کنن. قوانین پیگیری برای لینک های داخلی ساده هستند :
- لینک ها و مقالات توسط کلمات کلیدی یا استفاده از تیتر کامل مقاله به هم مرتبط بشن.
- اطمینان حاصل کنید که لینک ها برای کاربر و درکشون برای موتورهای جستجو آسان باشه.
- لینک ها را فقط برای موتورهای جستجو ایجاد نکنید ، یک لینک داخلی باید به مسیر یابی کاربر در سایت کمک کنه.
- از اصطلاحات مانند «اینجا کلیک کنید» یا «[..]» برای لینک های داخلی استفاده نکنید.
- بیش از حد از لینک های داخلی استفاده نکنید ، در هر صفحه چند تا لینک کافیه (اگر واقعا لازمه موردی نداره.)
منبع: دارکوب